Preko plota

17.12.2019. 09:12:00 - Libela/Slobodnaevropa.org

Prijedlog zakona o životnom partnerstvu na novom izglasavanju

CG: odbijen zahtjev crkve za oduzimanje roditeljskih prava istospolnim zajednicama

Ministarstvo za ljudska i manjinska Crne Gore nije prihvatilo prijedlog Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) da se istospolnim parovima zbog stupanja u životno partnerstvo oduzima pravo na roditeljstvo.

Ministarstvo smatra da je takav stav neprihvatljiv te da je "direktno narušavanje Ustavom i Porodičnim zakonom utvrđenih prava i dužnosti roditelja i djece".

Navedenim zakonom predviđeno je da sud može donijeti odluku o odvajanju djeteta od roditelja samo onda ako postoje razlozi za ograničenje ili lišenje roditeljskog prava ili u slučaju nasilja u obitelji. 

"Porodičnim zakonom regulisano je da do lišenja roditeljskog prava može doći ukoliko roditelj zloupotrebljava roditeljsko pravo i grubo zanemaruje roditeljske dužnosti. Kako u konkretnom slučaju ne postoje zakonom propisani slučajevi usled čijeg postojanja bi sud mogao da odlučuje o lišenju ili ogrančenju roditeljskog prava, jasno je da ovakav predlog MCP nije ni pravno ni društveno prihvatljiv", smatraju u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Podsjetimo, prošli je tjedan Vlada Crne Gore poslala 'Prijedlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola' na ponovno izglasavanje u Skupštinu. 

"Afirmacija vrijednosti zaštićenih međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i sloboda te zaštita od diskriminacije po osnovu seksulane orijentacije jedan su od prioritenih ciljeva politike Vlade Crne Gore u ovoj oblasti i nastavak njenih dosadašnih aktivnosti na polju unapređenja ljudskih prava, smanjenja stepena diskriminacije i nejednakosti", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Obaveza donošenja ovakvog zakona istaknuta je u Programu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji.

"Očekujemo stavljanje ovog zakona na Dnevni red skupstine i usvajanje ovog zakona do Nove godine, odnosno tokom zasijedanja Skupštine Crne Gore koje je u toku, bez odlaganja za sljedeće zasijadenje dogodine. Procedure za to postoje i vjerujemo da se neće dogoditi odlaganje. Prema svim javno saopštenim informacijama i obećanjima, posebno onih koji tokom prvog glasanja nisu podržali zakon, da će sigurno glasati za zakon kada se on ponovo nađe u proceduri, većina za usvajanje ovog zakona sada sigurno postoji. Vjerujem da će glasanje o zakonu ovog puta proteći bez lomljenja koplja između političkih partija preko naših leđa i da će naši poslanici usvojiti ovaj zakon, te da će svi održati javno datu riječ da će glasati za ovaj zakon", izjavio je Danijel Kalezić iz Montenegro pridea.

Tagovi: crkva, crna gora, diskriminacija, istospolna ljubav, istospolna obitelj, istospolna zajednica, istospolni parovi, zakon o bračnoj zajednici i obiteljskim odnosima, životno partnerstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM